PUHAFEDELES "FLEXI" FÜZETEK

Flexis

avagy a kifinomult puhafedelű jegyzetfüzetek

 

Ez a rugalmas borítóval ellátott és nagyon légies Paperblanks Flexis nevű sorozatunk többféle célra is alkalmas a mindennapi életben. A füzetek tartós, varrott gerincei lehetővé teszik, hogy akár 360 fokban szétnyissuk őket, ha mondjuk útközben jegyzetelnénk, összehajtva ezzel az első és a hátsó borítót, de akár teljesen szétnyitva is rátehetjük egy sima felületre. 

 

A Flexis sorozat a legjobb választás lehet azoknak az íróknak és rajzművészeknek, akik sokat vannak úton. Ezek a füzetek rendkívül könnyűek, 3 féle méretben és vastagságban kaphatók. Mindenki megtalálhatja az életstílusához a legmegfelelőbb típust. Emellett nagy örömünkre szolgál, hogy most már a pontozott tervezők (Dot-Grid Planners) is kaphatók Flexis jegyzetfüzet kivitelben.

A "Moorish Mosaic", a "Silver Filigree Collection", a "Vox Botanica", az "Ancient Illumination", a "Shakespeare's Library", a "Shape Shift", a "Birds of Happiness", a "Jack Kerouac", a "De Siderbius Tractatus", a "Hunt-Lenox Földgömb", a "Free Your Mind", a "Michelangelo, Handwriting", a "Retro Pop!", a "Living with Yuko", a "Rose Chronicles" és a "Gothic Revival" kollekció részletes leírása az oldal legalján található

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

Rózsa Krónikák

Hagyja, hogy az aranyozott díszítésű örvénylő rózsa inspirálja Önt krónikái megírásában. Ez a borítóterv egy könyvkötésen alapul, melyet eredetileg a párizsi Salel Binder könyvkötő műhely adott ki 1514-ben. A könyvet, a Chroniques-t abban az időben hozták létre, amikor a könyvek sokat fejlődtek és a könyvkötők kisebb, könnyebben köthető formátumokat használtak. A faburkolatokat a kartonpapírok váltották fel és az arany felhasználásának népszerűsége nőtt.

A Chroniques minta gazdagsága a díszítés reneszánsz szemléletének puszta pompáját tükrözi, mely hatással volt az építészetre, a művészetekre és a kulturális élet minden szegmensére.

Ennek a borítónak a csillogó rózsaszín árnyalatán keresztül láthatja saját történetei bonyolultságát vagy az írott szó végtelen lehetőségét. Reméljük hogy a Rose Chronicles minta eszébe juttatja majd Párizst, mely évszázadok óta a művészet, a könyvkiadás központja és a kultúra egyik legfőbb irányadója.


Ezüst fémmunka kollekció 

E sorozatunk az ezüsttel díszített könyvkötés nagyszerűségét ünnepli. Az aranyozott és polírozott motívumok eléréséhez ezeken a könyvboritókon először egy ezüst lapokból álló alapréteget préseltek össze, majd gondosan kidolgozott barázdákat véstek a felszínbe.

 

Ez a régóta kedvenc sorozat két egyedi eredeti kötést reprodukál. Az első amely jelenleg a Blush Pink és Maya Blue mintánkon szerepel Strasbourg-ban készült, hogy helyet adjon Johann Arndt  Paradiesgärtlein című művének 1697-es kiadásának. A második (jobb oldalon), amely a Aubergine (padlizsán) borítóinkon és ezen az új Garnet (gránátvörös) jegyzetfüzeten szerepelt, eredetileg egyházi énekeket tartalmazott és Svábföldön készítették az 1800-as évek elején. Abban az időben az empire stílus (I. Napóleon császársága alatt kifejlődött művészeti stílus), amint az ezen a rajzon is látható, az európai díszítőművészet vezető stílusa volt: a borító díszének nagyszerűsége a császári Róma és az ókori egyiptomi korszak idealizálását tükrözi.


Vox Botanica

(A botanikus kert hangja)

Ismeretlen vadvirágok és különböző növények kapnak hangot a Vox Botanica sorozatunkban, melyek Anton Seder szecessziós illusztrátor munkáit mutatják be.

 

Seder (1850-1916) tervező és művészeti professzor volt, majd végül az Elzász-Lotaringia régióban található Strasbourg-ban, a Kunstgewerbeschule (művészeti és kézműves iskola) igazgatója lett. Mivel a régióban akkoriban Franciaország és Németország között is heves küzdelmek folytak, a kialakult művészi környezet a kultúrák egyedülálló házasságát kínálta. Seder munkáiban fellelhető mindkét ország hatása, a viktoriánus kor és a barokk stílus, sőt még japán fatégla elemek is.

 

Egyik legismertebb művéből származik ez a bizonyos darab, eredetileg egy papír kromolitográfia (a kőnyomat, litográfia színes változata). "Die Pflanze in Kunst und Gewerbe", avagy "Növények a kereskedelemben és a művészetben". Az 1890-ben Bécsben megjelent két kötet lenyűgöző nyomatokat kínál, melyek kecsesen ábrázolják a természet elemeit. Seder harmonikus térhasználata, rengeteg részlet és a természeti elemek őszinte ábrázolása vonzott minket ehhez a darabhoz. Ezzel a sorozattal hirdetjük Seder egyedi hangját és vízióját növényeiről, a művészet és a kereskedelem új korszakában.


Paul Getty Múzeum gyűjteménye

 Ősi dekoráció

 

A naturalista illuzionizmus meghökkentő játékait bemutató Spinola hours (Spinola órák) néven ismert luxus magánhasználatú imakönyv, a 16. század legkifinomultabb flamand kéziratává vált.

 

Az imakönyv olyan szövegeket tartalmaz, mint például az egyházi ünnepek naptárát, a "the Hours of the Virgin" (szűz órája - Szűz Máriának szentelt ima szolgáltatások ciklusa), "The Office for the Dead (Holtak Szolgálata) és egyéb imákat, himnuszokat és felolvasásokat. Ez a konkrét példa ezeket a tartalmakat egy speciális hétköznapi szolgálattal és misék sorozatával egészíti ki, mely még több lehetőséget biztosít a bőséges dekorációnak. A könyv kétségtelenül egy gazdag pártfogó számára készült talán Ausztriai Margit osztrák főhercegnőnek, akinek IV. Jakab skót király mestere, a híres kéziratdíszítő és festő más műveket is készített. Az 1700-as években az imakönyv a genovai Spinola családhoz tartozott, akikről mai modern nevét is kapta.

 

Megtiszteltetés számunkra, hogy ezt a különleges példányt a Paul Getty Múzeum-mal együttműködve mutathatjuk be.


Shakespeare könyvtára 

Tapasztalja meg Shakespeare történelmét a First Folio (Shakespeare 1623-ban kiadott első műveinek gyűjteménye) jegyzetfüzetünket, mely egy reprodukált kötés a Washington DC-ben található megbecsült Folger Shakespeare Könyvtár gyűjteményéből.

 

Ez az impozáns arany vésett minta egy egyedi kötésből származik, melyet a Londonban dolgozó Christian Samuel Kalthoeber német könyvkötőnek tulajdonítanak.1800 körül készítette Shakespeare első műveit összefoglaló gyűjtemény új borítóképét. Eredetileg a mű 1623-ban jelent meg Londonban, mely 36 Shakespeare drámát tartalmaz. Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái (First Folio - Első Gyűjteményként ismert) című alkotás, a valaha megjelent legnagyobb hatást kiváltó könyvek egyike. Ez az egyetlen megbízható szöveg, ahhoz a 18 Shakespeare darabhoz, melyeket korábban soha nem nyomtattak ki, beleértve a The Tempest (A vihar) és a Twelfth Night (Vízkereszt, vagy amit akartok)-ot is.

 

Ma már csak 235 fennmaradt példány ismert a körülbelül 750 nyomtatott példányból és ebből 82 darab példány a Folger Shakespeare Könyvtárban található. Megtiszteltetés számunkra, hogy bemutathatjuk ezt a gyönyörű és egyedi borítót, mint első reprodukciónkat a Shakespeare Könyvtár páratlan gyűjteményéből.


A megújuló gótika

 

Íme, a fenséges ősi Ely-székesegyház!

 

Ezt a feltűnő jegyzetfüzetet James Bentham az Ely-székesegyházról 1830-ban írt ódájának (The History and Antiquities of the Conventual and Cathedral Church of Ely) borítója ihlette. A mű a katedrális nagyszerűségéről és a falai között rejlő ősi érdekességekről szól.

 

Ely gazdag története az angolszász hercegnővel Szent Ethelreda-val kezdődött, aki i.sz. 673-ban kolostori közösséget alapított Cambridgeshire Fens-ben. Az ezt követő évszázadok során az eredeti apátságot különféle formákban építették, lerombolták majd újjáépítették, a mai katedrálist pedig 1083-ban kezdték építeni. George Gilbert Scott építész vezetésével 1845 és 1870 között az Ely-szekésegyház modern restauráláson esett át, ekkor gazdag gótikus stílusban újjáépítették a templom előcsarnokát, a női kápolnát és a kórust.

 

Ilyen gazdag művészeti és spirituális történetével nem csoda, hogy a katedrális arra ösztönözte a lelkész és történész James Bentham-et, hogy élete munkáját a műtárgyak dokumentálásának szentelje. Megtiszteltetés számunkra, hogy a Bodleian Könyvtárral dolgozhattunk Bentham szenvedélyes munkájának megünneplésekor.


Mór mozaik

Gérard Degeorge fotós bejárta a világot és az építészeti tervezés nagyszerű darabjait örökítette meg lencséjén keresztül. Korábbi mintáink miatt már többször felkerestük híres fénykép gyűjteményét és most ismét visszatértünk hozzá, hogy elkészülhessen az új Mór Mozaik sorozatunk.


Először Degeorge hatalmas diagyűjteményét böngészve találkoztunk ezzel a mintával és azonnal eszünkbe jutott a spanyolországi Alhambrában tett látogatásunk. A ma, az UNESCO Világörökség részét képező Alhambrát "földi paradicsom" témájú mozaik csempe díszítik.  Bár nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a borítónkon látható egyedi csempék honnan is származnak, de a geometrikus minta, a virágdísz és az arabeszk környezet, mind a nyugati iszlám világban fellelhető művészeti és építészeti stílusokra utalnak.


Az évszázadok során az iszlám művészek vezették be az intarzia művészetét és olyan bonyolult és emlékezetes darabokat hoztak létre, mint az itt látható reprodukció. Reméljük, hogy Mór mozaikunk egy földi paradicsomba repíti Önt.

 


Shape Shift - alakváltás

A Shape Shift sorozatunkban a tér és a geometrikus formák ünneplése jelenik meg. Pierre Legrain (1889-1929) tervező eredeti alkotását reprodukáló borítónk a mozgás érzetét kölcsönzi a nehéz Art Deco hatású geometrikus elemeknek.

Legrain a 20. század eleji francia könyvkötészet kulcsfigurája volt, de pályafutását az illusztrációk, a színház tervezés és a műbútor készítés területén kezdte. Miután 1916-ban elhagyta a francia hadsereget, Legrain elismertté vált a tervezés iránti érzeke miatt, majd Jacques Doucet, egy francia könyvbarát és gyűjtő megbízta, hogy készítsen egyedi kötéseket a saját lenyűgöző könyvtárához. Doucet kísérletező magatartást tanúsítva arra biztatta Legrain-t, hogy szabadon inspirálódon a kortárs művészek élénk színű mozaikjai, merész geometrikus hatásai és egyenes vonalai által.

Legrain gyakran egzotikus anyagokat használó alkotásai forradalmasították a könyvkötészet viszonylag nyugodt világát es utat találtak a művészet és építészet rajongóinak gyűjteményébe szerte a világon. Ez a modern mozaik minta most a New York Könyvtár Spencer gyűjteményének büszke részét képezi. Megtiszteltetés számunkra, hogy hogy gyűjteményünk részeként megoszthatjuk Legrain egyedi vízióját.

 


Birds of Happiness - a boldogság madarai

A legenda szerint, ha a Boldogság Madarát valaki az otthonában helyezi el, az jó egészséget és szerencsét hoz mindenkinek, aki meleg ölelése alatt él. Nadezhda  Sokolova, vagy ismertebb nevén Nadya Sokolova,  művésznő az orosz folklór eme klasszikus meséjéből merített ihletet ezzel a Firebird (Tűzmadár) mintával. Egyedülálló, selyemre festett, batikolt stílusával Sokolova megragadja ezeknek a "faforgácsmadaraknak" a melegségét és optimizmusát. 

A Tűzmadár szláv történetéhez hasonlóan a Boldogság Madara, vagyis a Pomerániai Galamb a családi boldogság szimbóluma és a Napot is jelképezi. Egy vadász történetéből származik, aki ilyen madarat faragott beteg fiának. Amikor a faragást fia ágya fölé akasztotta, az varázslatosan életre kelt és a fiú felkiáltott: "Itt a Nap!", majd csodás gyógyulást tapasztalt.  Manapság a madarakat gyakran az otthonok több pontján is felakasztják, ahol a meleg levegő mozgása, körbe forgatva őket, életre kelti ezeket a faragott madarakat.

Reméljük, hogy ezzel a ragyogó és életteli képpel a lángoló vörös madarak szerencsét hoznak az Ön életébe és megtisztítják minden otthon egy sötét foltját.

 


Yuko-val az élet

avagy a létezés körforgása

Ebben a sorozatunkban az újjászületés szelleme jelenik meg. A mintában a japán származású kortárs amerikai művész, Yuko Shimizu munkájának élénksége, egy kis bohém érzetet kölcsönöz a Paperblanks kollekcióknak.  Shimizu mielőtt a művészeteknek és az utazásoknak szentelte volna életét, eleinte reklám és marketing szakon tanult. Részben a Manhattan-i stúdiójában, részben pedig körbe utazva a világot előadásokat és workshopokat tartva, Shimizu idejét ma már teljesen a művészet tölti ki.

Shimizu munkájában ötvözi a japán örökséget a mai aktuális divatirányzatokkal. A borítónkon látható mintát a művésznő egy vázlattal indítja, melyet aztán lazán áthelyez egy akvarell papírra. Miután meghúzza a határozott vonalakat, beszkenneli a számítógépbe és felviszi a megfelelő színeket. Ezt a konkrét mintát, Shimizu maga választotta ki a 2016-ban megjelent Living with Yuko Shimizu (Yuko-val az élet) című poszter sorozatból.

Living with Yuko termékek...


Jack Kerouac,

avagy a beatkorszak legjobbja

Jack Kerouac (1922-1969) amerikai író, költő és művész. Annak az írói és baráti körnek volt a tagja, ami az általa kitalált "beatnemzedék" néven vált leginkább ismertté. Kerouac módszerére erősen hatott a jazz akkori berobbanása és az általa spontán prózának hívott saját stílusa egy új kezdetet jelentett az akkori írói közegben. Ma az Úton a beatkorszak meghatározó művének számít és a háború utáni nemzedék életérzésének, céltalanságának és kilátástalanságának kifejezője. Az 1957-ben kiadott önéletrajzi ihletésű alkotást Kerouac egy spirálkötésű naplóba jegyzetelte, melyet saját utazására vitt magával.

A digitális illusztrátor, Dominic (Nic) Ferrari 4 különleges mintát alkotott, melyet a regény szereplői ihlettek. Ezek egyike jelenik meg a borítóink elején. A zenére és a jazz-re koncentrálva jelenítjük meg Kerouac saját írását a hátoldalon. Ahogy egyre közeledik Kerouac születésének 100. évfordulója, megtiszteltetés számunkra, hogy felhasználhatjuk ezt a fantasztikus amerikai regényt kollekciónk tovább bővítésére.

"Jack Kerouac" termékek...

 


De Siderbius Tractatus,

avagy a New York-i Közkönyvtár kincsei

Ez az új csillagászati mintánk kiemeli a díszített könyvek gyártásának művészi megmunkálását. A De sideribus tractatus egy a nagy valószínűséggel C. Julius Hyginus, Augustus császár szabadosa (libertusa) és főkönyvtárosa által a Krisztus előtti 1. században megfogalmazott De astronomia című csillagászatról szóló értekezés kézirat másolata. Annak ellenére, hogy az eredeti példány már rég eltűnt, az írnokok és illusztrátorok évszázadokon át aprólékos munkával mentették át és reprodukálták a szöveget. 

Ezt a kézirat szöveget úgy hírlik, hogy Francesco Buzzacarini jegyezte fel. Az alkotás részletei és minősége teszi ezt a De astronomia másolatot kivételessé, mely munka Giovanni Vendramin és egy miniatűrfestő "Douce Master" nevéhez fűződik. Ma a kézirat a New York-i Közkönyvtár Spencer Gyűjteményének részét képezi.

"De Siderbius Tractatus" termékek...


A Hunt-Lenox Földgömb,

avagy a New York-i Közkönyvtár kincsei

Különleges jelentőségű a New York-i Közkönyvtárban őrzött, üreges, mindössze 112 milliméter átmérőjű, vörösrézből készült Lenox-glóbusz. Az ábrázolt földrajz alapján a történészek keletkezését nagyjából 1503-1510 közötti időszakra teszik. Nagyon hasonló földgömb található Lengyelországban, az úgynevezett Jagelló-glóbusz, mely a Jagelló Egyetem Múzeumának részét képezi. A Hunt-Lenox Földgömböt az teszi még nagyon különlegessé, hogy ez az egyik a két ismert történelmi térkép közül, amin szerepel a "HC SVNT DRACONES" (here be dragons) felirat, mely veszélyes vagy még fel nem fedezett területre hívja fel a figyelmet.

 

A Lenox-földgömbről 1850-ig nem sokat tudtak, akkor vette meg Richard Morris Hunt építész egy párizsi bolhapiacon. Az 1860-as években Henry Stevens, a New York-i ritka könyveket, festményeket és egyéb műalkotásokat gyűjtő James Lenox ügynöke látogatta meg Huntot, és észrevette, hogy gyermekei egy apró rézgömbbel játszanak a földön. Megkérdezte, kölcsönvehetné-e vizsgálatra. Miután kiderült, hogy a rézgömb az amerikai földrészeket ábrázoló legidősebb ismert földgömb, Hunt a Lenox-könyvtárnak adományozta azt, amely ma a New York-i Közkönyvtár részét képezi.   

"A Hunt-Lenox Földgömb" termékek...

 


Engedd szabadon a tudatod,

avagy Catrin Welz-Stein fantasztikus világa

Korszak: 2011

Terület: Németország

Minden emberi elmének van olyan titkos része, amely az álmoknak, fantáziának és a képzeletnek ad otthont. Ez az a hely ahol szabadon alkothat és ötletelhet a tudat. A német művésznő, Catrin Welz-Stein álomszerű, digitális világa megmutatja elménk eme rejtett részét.

 

Kétféle borító létezik sorozatunkban, melyek Welz-Stein 2010 és 2013 között készített ikonikus munkáinak reprodukciója. Ezeken az alkotásokon egyszerre érződik a klasszikus gyermek irodalom, a folklór és a szürrealizmus hatása. Catrin régi fotókat és illusztrációkat használ, van ahol elvesz a képekből részeket, máshol pedig hozzátesz új alkotóelemeket, így alakítva ki az elragadó új és izgalmas kollázsokat.

"Free Your Mind" termékek...

 


Retro Pop,

avagy Eric Comstock partira hív!

Korszak: kortárs

Terület: USA

Egyszerű formák kelnek életre Eric Comstock huncut pop-art alkotásain. Eric, aki egy illusztrátor, formatervező, gyerekkönyv író, majdnem egy évtizedet töltött a reklámiparban mielőtt teljes állásban az illusztráció mellett döntött. A retro iránti érzékenysége és az izgalmas inspirációk egy határozott és népszerű külsőt kölcsönöz az alkotásainak, melyek végül többek között a Hallmark és a Land of Nod, gyermek bútorokkal és dekorációval foglalkozó cégekhez vezették az útját. Comstock gyermekei rajzából meríti az ihletet műveihez, melyeket a végtelen fantázia jellemez.


 

Ezek az elbűvölő alkotások, melyek elkápráztatnak felnőttet gyermeket egyaránt, az ötvenes évek motívumait élénk színekkel és merész formákkal ötvözik. A retro és a bulihangulat ihlette alkotásokat az ötvenes és hatvanas évek kedvenc slágerei után neveztünk el. Comstock ma a Texasi Austin-ban él és nemrég adták ki első gyerekkönyvét a Charlie Piechart and the Case of the Missing Pizza Slice (Charlie Piechart esete az elveszett pizzaszelettel).

"Retro Pop!" termékek...


Michelangelo kézírása
Michelangelo Buonarotti (1475-1564) elméje folytonos csatatér volt. A vallásos hit és a pogány, vad szépség ellentétes erői hadakoztak tudatában. Ezek az erők a művészi remekművek panteonjának megteremtésében is segítettek neki.
Az olasz reneszánsz egyik mesterének tartották, élete során a világ legszebb freskóit és legismertebb szobrait alkotta meg. Michelangelo olyan erőteljes és megalkuvást nem ismerő zseni volt, mint amilyen termékeny volt. Híres volt elviselhetetlen magányáról, mégis az emberi test egyik nagy krónikása volt. Anatómiai tanulmánya kifejezőerőben és pontosságban nyilvánul meg, míg sírjai, például II. Gyula pápának (II. Julius) és a Medici-családnak tervezett síremlékek, szótlan áhítatot, sőt talán rettegés keltenek.
Ez a Michelangelo saját kezével írt levél minden tollvonásával az emberiség egyik legnagyobb művészének kifinomultságát és szenvedélyét demonstrálja és mivel a Sixtus-kápolna mennyezetén található Ádám teremtése látható a hátsó borítón, a teremtés csúcsa gyönyörűen zárja ezt a díszített kézirat naplót.