Le Gascon

Le Gascon

avagy rozetták és spirális csigavonalak

Eredet: piros marokkói bőrkötés

Korszak: a 17. század első fele

Terület: La Rochelle, Franciaország

Ezt a misztikus borítót egy, a németországi Kunspalast Múzeum gyűjteményében található, eredeti könyvborító ihlette. A legendás, 17. századi, csak Le Gascon néven ismert könyvkötő mester munkáját dicséri ez a sorozatunk.

 

Az akkori főnemesek, például Marius-Michel és Paul Gruel nagyra becsülték őt, valamint a "fanfare" és "pointille" stílus megteremtőjeként tartották számon. Le Gascon (egyébként eredeti nevét már valószínűleg örök homály fedi) ma már Jean Grolier mellett az egyik legjelentősebb személyiség a könyvkötő szakma történetében.

Ezt a borítómintánkat a legendás, de kevéssé ismert 17. századi könyvkötőnek, Le Gascon-nak tulajdonított eredeti terv ihlette. Le Gascon volt a "pointillé" és a "fanfare" stílus megalkotója és hatása az őt követő gazdag könyvkötészetben végig érezhető.

 

Ha ezt a mintát eredetileg  nem Le Gascon készítette, akkor is minden bizonnyal az ő stílusában készült és egy másik francia mester készítette. A Le Gascon-stílusú kötések először IX. Károly uralkodásának vége felé jelentek meg és tisztelték őket díszítésük kifinomultsága és bonyolultsága miatt. A Le Gascon fanfár kötéseit aranyozott díszítés borítja, amely ismétlődő fanfár mintákkal terül szét, valamint pointillé aranyozással szegélyezett.

 

Az eredeti borító vörös marokkói bőrből készült, dombornyomott és aranyozott rozettalákkal, spirálokkal és pontozott vonalakkal díszített. A Le Gascon emblematikus kis részei is fellelhetőek voltak, amelyeket úgy hozták létre, hogy a bőrbe vésték a barázdákat.

 

Nem számít ki készítette az eredeti kötést, borítónk a tökéletes művészi és látnoki dizájn előtt tiszteleg.

 

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft