Special Editions

(Különleges sorozat)

avagy az évfordulók gyűjteménye

 

Minden évben rengeteg olyan kulturális mérföldkő van, ami okot ad az ünneplésre. Ez az egyedülálló sorozat erről szól. Naplóink méltán híres íróknak, művészeknek és gondolkodóknak állítanak emléket. A Különleges sorozatban megjelenő minták csak limitált mennyiségben állnak rendelkezésre. A naplók borítói a világ legbefolyásosabb és legkreatívabb elméiről emlékeznek meg.

 

A jelenleg elérhető különkiadások:

(a készlet erejéig)

- Paperblanks évfordulós kiadás (25 éves)

- Klimt (100 éves - 2 mintával)

- Dumas (150 éves)

- Napóleon (250 éves)

- Beethoven (250 éves)

- Rembrandt (350 éves)

- Shakespeare (400 éves)

- Martin Luther (500 éves)

- Brönë nővérek

- H.G. Wells (75 éves)

(részletes leírások az oldal alján találhatók)

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

(Különleges sorozat)

Napóleon, a 250. évforduló

Ez a különleges kiadású napló Bonaparte Napóleon (1769-1821) születésének 250. évfordulójára állít emléket. A borítón a Francia Birodalom császárának aláírásával ellátott levél látható. Kézírását kiegészítettük Charles Émile Seurre által alkotott, a világ egyik leghíresebb Napóleon szobrának sziluettjével. A levél és a szobor a párizsi Francia Fegyveres Erők Múzeumában tekinthető meg.

H.G. Wells (1866-1946), 75. évforduló

 

Herbert George Wells, a világirodalom egyik legtermékenyebb írója, aki szinte minden létező műfajban alkotott. H. G. Wells. nemcsak egy science fiction úttörő volt, de futurista is, akinek az elképzelései a jövőről nagy hatás gyakoroltak a modern világra. Írói munkássága rövid humoros cikkek írásával kezdődött, majd ezután jelent meg 1895-ben első regénye "Az időgép". Ez a munka gyors és hatalmas sikert jelentett számára.

 

Ezután nem sokkal, több új hasonló műfajú regénye jelent meg: Dr. Moreau szigete (1896), A láthatatlan ember (1897), Világok harca (1898). Hű maradva futurista szemléletéhez, új kommunikációs eszközöket talált történeteinek elmeséléséhez: Hollywood-i filmek elkészítésében segített és részt vett a híres Orson Welles-i "Világok háborúja " rádiójáték elkészítésében is. Új sorozatunk borítóira az "Az időgép" regény kéziratát nyomtattuk, így emlékezve meg életéről, hagyatékáról és halálának 75. évfordulójáról. "Az időgép" regény kéziratának eredeti darabja a Illinois-i Egyetemi Könyvtár Ritka Könyvek és Kéziratok gyűjteményében található.

Klimt 100. évforduló

 

Gustav Klimt, A csók (1908) című művének keletkezése Klimt aranykorszakának idejére esik. A csillogó felület és a bonyolult minta teszi ezt az alkotást a korszak egyik remekművévé. Nagy örömünkre szolgál ezzel a festménnyel ünnepelni a Klimt évfordulót.

Klimt másik műve, az 1907-ben készült Adele Bloch-Bauer porté reprodukcióját láthatjuk a sorozat másik darabján. Ez a mű a bécsi Jugendstil stílus egy alkotása. A nácik által 1940-ben lefoglalt Bloch Bauer örökség sok filmet inspirált, ilyenek példaul A Klimt ellopása (2007) és a Hölgy aranyban (2015) című filmek. Az Adele portré jelenleg a New York-i, Neue Galerie múzeumban van kiállítva.

 

Brontë nővérek

 

Ezeken kívül még a Brontë nővérek, Charlotte Emily, Anne szülétésének 200. évfordujára is terveztük egy különleges sorozatot. A minta egy 1837. június 26-i naplójegyzetet mutat be, ami hűen tükrözi, hogy ők hárman együtt milyen színes fantáziavilágot hoztak létre. A jegyzet bemutatja a jövőröl és a műveik (példaul: Jane Eyre, Agnes Grey, Üvöltő szelek) kiadásáról szőtt ábrándozásaikat. Ezúton is köszönjük a Brontë Parsonage Múzeumnak, hogy rendelkezésünkre bocsátották ezt a naplójegyzetet és, hogy az engedélyükkel sikerült emléket állítani a Nővérek végtelen alkotó szellemének.

 

Rembrand 350. évforduló

A legújabb sorozatunk ebben az évben Rembrandt-ot ünnepli. Kétségtelen, hogy ő a világ egyik legjelentősebb festője. Rembrandt van Rijn (1606-1669), holland művész volt és, talán kevesen tudják, de elismert metszetkészítő is volt.

Szülőföldje adott ihletet műveihez. Az 1641-ben elkészített "Szélmalom" című művét is az ottani táj inspirálta. Műszaki rajzoló képességéről tesz tanúbizonyságot a kidolgozottság, az épületek tónusai és a különböző szerkezeti ábrák. Nagy örömünkre szolgál, hogy Rembrandt halálának 350. évfordulójára visszahozhattuk ezt a remekbe szabott mintát.

Paperblanks évfordulós kiadás

avagy a tükröződő minták

 

Ez a sorozat egy nagyon jó példája a közel-keleti intarziás dekorációs technikának, melyet Gérard Degeorge, a híres  épületfotós és utazó örökített meg. Ezt a mintát 2003 őszén mutattuk be először, mint az akkori bonyolult intarziás sorozatunk egy darabját.

2016 őszéig folyamatosan gyártottuk ezt a borítót, majd 2017 áprilisában visszahoztuk azt, mint a Paperblanks évfordulós kiadást, miután egy, a rajongóinknak szervezett online szavazás első helyén végzett.

Beethoven születésének 250. évfordulója

Ludwig van Beethoven (1770-1827) munkáit a hihetetlen intellektuális mélység és őszinteség jellemzi. Zenei önkifejezésnek jellemző része a hősiesség és saját életének nehézségei, hallásának elvesztése és viharos családi élete.

Ez a minta a g-mollban megírt 10. hegedű-szonáta kézzel írott példányának reprodukciója. 1812-ben írta az akkori legnagyobb francia hegedűművésznek, Pierre Rode-nak. Legelőször Rode és Archduke Rudolph adták elő ezt a szerzeményt. Ma az eredeti alkotás a New York-i Pierpont Morgan Könyvtár gyűjteményének részét képezi. Mi ezt a borítót előszór 2007-ben a Díszített Kézirat (Embellished Manuscript) sorozatunkban jelenítettük meg és most 12 évvel később örömmel hozzuk vissza ezt a mintát, ezzel tisztelegve Beethoven születésének 250. évfordulója előtt.

Dumas születésének 150. évfordulója

Ezzel a sorozatunkkal a francia irodalom egyik kiemelkedő alakját Alexandre Dumas-t (1802-1870) ünnepeljük. A borítók elején a Monte Cristo grófja kéziratának egy vázlata látható, a hátoldalakon pedig egy illusztrációt láthatunk arról a börtönről, ahol a gróf raboskodott. Dumas regényei a mai napig a világ legolvasottabb művei közé tartozik. Az eredeti kézirat az Alexandre Dumas Múzeumban található, ami az ő lakhelye is volt és itt őrzik műveinek kéziratait, vigyázva és megóvva az író hagyatékát, örökségét.

Élete során Dumas közel százezer oldalt írt. Termékeny munkássága pazarló életvitellel párosult, ami miatt az író a bőség és a szó szerinti pénztelenség között csapongott. Egyesek rendkívül gáláns személyiségnek, míg mások kifejezetten önzőnek tartották. Apja egy francia nemes volt anyja, Marie-Cessette Dumas, pedig egy afrikai származású rabszolga. Az ellentmondásos és érthetetlen életvitel tehát minden bizonnyal származásának is köszönhető.