Embellished Manuscripts

(Díszített kézirat sorozat)

avagy nagy alkotók munka közben

 

Ezek a már Paperblanks védjegyekké vált különleges naplók, minden idők legkiemelkedőbb íróinak, gondolkodóinak és művészeinek állít emléket. Az eredeti kéziratok, levelek, kották és rajzok reprodukciói segítségével bepillantást nyerhetünk olyan alkotók kreatív munkafolyamataiba, mint például Lucy Maud Montgomery, William Shakespeare, Giuseppe Verdi és Jules Verne.

A részletes leírások, az oldal alján megtalálhatóak!

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

Angelou

avagy "Tudom miért énekel a kalitkában tartott madár"

Maya Angelou emlékirata, az "I Know Why the Caged Bird Sings", mely 1969-ben jelent meg, azonnali országos bestseller és kritikai siker lett. Ez a könyv az első volt abból a sorozatból, mely a korai éveket mutatta be az 1960-as éveken át, és hozzájárult ahhoz, hogy Angelou (1928-2014) az amerikai levélíró műfaj egyik fő alakja legyen. 
Ezen a kéziraton, melyet a borítókon láthatunk, Angelou megörökíti azt a pillanatot, amikor bátyjával Bailey-vel Arkansasba érkeztek, hogy apai nagyanyjuk nevelje fel őket és előrevetíti benne, ő és bátyja később kifejlődő személyiségét. Ma a kéziratot a New York-i Nyilvános Könyvtár részét képező, Schomburg Fekete Kultúra Kutatóközpontban (Centre for Research in Black Culture) tartják.
Az egyesült államokbeli és ghánai aktivista-, irodalmi-, és emigráns közösségekhez fűződő kapcsolataival, Angelou munkája a Schomburg központ legerősebb gyűjteményét foglalja magába, melynek legfőbb témája a Fekete Élet mindennapi viszontagságai, a lelki erő, a küzdelmek és a diadalok. Megtiszteltetés számunkra, hogy a New York-i Nyilvános Könyvtárral együttműködve elhoztuk ezt a lenyűgöző dokumentumot a Paperblanks gyűjteménybe.

(Frederick Douglass)

avagy az Állampolgári Jogok Levele

Frederick Douglass (1818-1895) Maryland-ben, rabszolgacsaládban született, később író, szónok, társadalom reformer és az abolicionista (rabszolgafelszabadító) mozgalom egyik vezetője lett. Sokan az Amerikai Polgárjogi mozgalom egyik alapítótagjaként tekintenek rá. Amikor annyira beteg lett, hogy képtelen volt folytatni szónoki munkáit, támogató levelekben kérte a lincselésellenes aktivista és oknyomozó újságírót, Ida B. Wells (1862-1931)-t, hogy vegye át a helyét. Ezen a borítónkon az egyik ilyen levelet reprodukáltuk, mellyel az afroamerikai történelem két leginkább nagyra becsült vezetőjének, Douglass-nek és Wells-nek szeretnénk emléket állítani.


(Marie Curie)

avagy a reaktivitás tudománya

Marie SkŁodowska Curie (1867-1934), lengyel fizikus és kémikus, aki Franciaországban élt és tudományos eredményeit is itt érte el. A radioaktivitás úttörő kutatója. Felfedezései, látszólag ellentmondva az energiamegmaradás törvényének, a fizika alapjainak újragondolását eredményezték, lehetővé téve a tudósok és egészségügyi szakemberek számára, hogy a radioaktivitást valami magasabb jó érdekében használhassák. Ehhez a naplóborítóhoz reprodukáltunk egy oldalt Marie egyik jegyzetfüzetéből, mely az ásványok rádium- és tóriumtartalmáról végzett pontos számításait tartalmazza.

 


Emily Dickinson, I Died for Beauty (Szépségért éltem-haltam én)

Amerika egyik legkitűnőbb költője Emily Dickinson (1830-1886) csöndes, visszahúzódó életet élt. Dickinson a rövid lírai költészet mestere, műveit a halál, illetve a halhatatlanság különc témája szövi át. A "Szépségért éltem-haltam én" című verse a költő nő egyik leghíresebb verse, mely ugyancsak, nem meglepő módon a halál témája körül forog. Ez egy jelképes halál-fantázia Keats birodalmából, de egy teljesen új megközelítésben. Izgatottan hozzuk vissza Dickinsont a Paperblanks sorozatok közé.


 Tolsztoj, Békelevél

Lev Tolsztoj (1828-1910) a világirodalom egyik legnagyobb szerzője, a realista orosz próza mestere. Leghíresebb művei: Háború és Béke, Anna Karenina. Ő vezette be a békés ellenállás elvét, amely később Gandhit is megihlette. Egy mély morális krízis és spirituális ébredés után, 1870-ben Tolsztoj egyre inkább terhesnek találta az arisztokrata életformát, majd pacifista, békepárti tanokat kezdett követni. A borítónkon található levél hűen tükrözi lelkes pacifizmusát. Egyébként ezt a levelet egy orosz katonai szolgálatot lelkiismereti okokból megtagadó személynek küldte. Ezzel a mintával tisztelgünk Lev Tolsztoj irodalmi- és személyes hagyatéka előtt.


Eric Arthur Blair (1903-1950) írói álnéven George Orwell, angol novellaíró, esszéíró, újságíró és irodalomkritikus. Tapasztalatait, mint a burmai indiai császári rendőrség tagja, beépítette a totalitárius ideológiák ellenes írásaiba. Ez legerősebben az 1984 című művében érezhető. A negatív utópiaként bemutatott fiktív világban a "Big Brother" és a "gondolatrendőrség a gondolatbűnök ellen" kifejezést használta. Mai napig sokan olvassák Orwell könyvét és hátborzongató, hogy mennyire aktuálissá vált manapság ez a remekmű. 


Nikola Tesla (1856-1943) egy szerb-amerikai fizikus, villamosmérnök és feltaláló. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. Ez a turbinavázlat egy darabja a belgrádi Nikola Tesla Múzeumban található sok ezer eredeti dokumentumnak. Nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása. Az 90-es években újra feltámadt az érdeklődés munkái iránt.  Hagyatékát a Tesla Inc. vállalat viszi tovább, mely főleg elektromos autókkal, napelemekkel és lítium-ion akkumulátorokkal foglalkozik.


 

Jules Gabriel Verne (1828-1905)
Verne egyike a világirodalom leghíresebb íróinak. Főbb művei, melyek méltán híresek világszerte: "Húszezer mérföld a tenger alatt" és a  "80 nap alatt a Föld körül". A kitüntető második helyen szerepel, William Shakespeare és Agatha Christie között, a világirodalom legtöbbször idegen nyelvre fordított írói között.
Az új díszített kézirat sorozatunkkal, Verne két munkájának másolatával, a science fiction "keresztapja" előtt tisztelgünk. Mindkét eredeti kézirat a franciaországi Nemzeti Könyvtár történelmi gyűjteményének részét képezi. A hátoldalon található képek az eredeti könyvek másolatairól származnak, melyek ma a British Library archívumában találhatóak.

Verne, Húszezer mérföld a tenger alatt
Ez az óceánkék borító Verne Húszezer mérföld a tenger alatt című regényének kézzel írott vázlatának egy oldalát ábrázolja. A hátoldalon pedig Nemo kapitányt látni, ahogy "egy hatalmas méretű, nyolc méter hosszú óriás kalamájot" (tintahalat) figyel.


(Cervantes)

avagy levél a királynak

 

Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616) kalandos életű spanyol regény- és drámaíró, költő, Don Quijote figurájának megalkotója, a spanyol irodalom talán legismertebb képviselője. Sok irodalomtörténész a Don quijote-t tartja az első, mai értelemben vett regénynek, illetve a világirodalom leghíresebb munkái között is szerepel. Ezt az alkotást több mint 140 nyelvre fordítottak le. A két részes regényben a könyv főhőse Alonso Quixote, egy vidéki úriember, aki rengeteg lovagregényt olvasott, aminek hatására meggyőződésévé válik, hogy ő is vándorló lovag. Mint „Don Quijote de la Mancha” indul el kalandokat keresni, „fegyverhordozójával”, az egyszerű észjárású, paraszti sorból származó Sancho Panzával. Don Quijote alakja az örök illúziók és reménytelen küzdelmek (szélmalomharcok) allegóriája lett.

 

Sajnos végül szinte az összes Cervantes kézirat megsemmisült, így tehát különösen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy sikerült megosztani Önökkel ezt a kéziratmintát, melyben az író a Király beleegyezését kéri a regény kiadásához.

 

Mindegyik díszített kéziraton megtalálhatóak a híres alkotók aláírásai, valamint a hátsó borítókon információkat és további fotókat találhatunk a művészekről és az ő alkotásaikról.