Embellished Manuscripts

(Díszített kézirat sorozat)

avagy nagy alkotók munka közben

 

Ezek a már Paperblanks védjegyekké vált különleges naplók, minden idők legkiemelkedőbb íróinak, gondolkodóinak és művészeinek állít emléket. Az eredeti kéziratok, levelek, kották és rajzok reprodukciói segítségével bepillantást nyerhetünk olyan alkotók kreatív munkafolyamataiba, mint például Lucy Maud Montgomery, William Shakespeare, Giuseppe Verdi és Jules Verne.

Eric Arthur Blair (1903-1950) írói álnéven George Orwell, angol novellaíró, esszéíró, újságíró és irodalomkritikus. Tapasztalatait, mint a burmai indiai császári rendőrség tagja, beépítette a totalitárius ideológiák ellenes írásaiba. Ez legerősebben az 1984 című művében érezhető. A negatív utópiaként bemutatott fiktív világban a "Big Brother" és a "gondolatrendőrség a gondolatbűnök ellen" kifejezést használta. Mai napig sokan olvassák Orwell könyvét és hátborzongató, hogy mennyire aktuálissá vált manapság ez a remekmű. 

Nikola Tesla (1856-1943) egy szerb-amerikai fizikus, villamosmérnök és feltaláló. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. Ez a turbinavázlat egy darabja a belgrádi Nikola Tesla Múzeumban található sok ezer eredeti dokumentumnak. Nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása. Az 90-es években újra feltámadt az érdeklődés munkái iránt.  Hagyatékát a Tesla Inc. vállalat viszi tovább, mely főleg elektromos autókkal, napelemekkel és lítium-ion akkumulátorokkal foglalkozik.

 

Jules Gabriel Verne (1828-1905)
Verne egyike a világirodalom leghíresebb íróinak. Főbb művei, melyek méltán híresek világszerte: "Húszezer mérföld a tenger alatt" és a  "80 nap alatt a Föld körül". A kitüntető második helyen szerepel, William Shakespeare és Agatha Christie között, a világirodalom legtöbbször idegen nyelvre fordított írói között.
Az új díszített kézirat sorozatunkkal, Verne két munkájának másolatával, a science fiction "keresztapja" előtt tisztelgünk. Mindkét eredeti kézirat a franciaországi Nemzeti Könyvtár történelmi gyűjteményének részét képezi. A hátoldalon található képek az eredeti könyvek másolatairól származnak, melyek ma a British Library archívumában találhatóak.

Verne, Húszezer mérföld a tenger alatt
Ez az óceánkék borító Verne Húszezer mérföld a tenger alatt című regényének kézzel írott vázlatának egy oldalát ábrázolja. A hátoldalon pedig Nemo kapitányt látni, ahogy "egy hatalmas méretű, nyolc méter hosszú óriás kalamájot" (tintahalat) figyel.

 

Mindegyik díszített kéziraton megtalálhatóak a híres alkotók aláírásai, valamint a hátsó borítókon információkat és további fotókat találhatunk a művészekről és az ő alkotásaikról.

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend: