Sacred Tibetan Textiles

(Tibeti szent szövetek)

avagy a kézi szövésű borítók és oltártextilek

Korszak: ősi tradíció, modern köntösben

Terület: Varanasi, India

Ez a sorozat egyszerre foglalja magába a művészi, vallási és kulturális hagyományokat. Az indiai Varanasi családokban évszázadok óta gyakorolják a selyem kézi szövést és gyártják a vallási rituálékhoz a ruhákat és az anyagokat. Varanasiban, a Kasim család generációk óta foglalkozik ezzel a meditatív hagyománnyal és elődeik tudását és tiszteletét sorra adják át az őket követőknek. 

 

A reprodukált anyagokat, melyeket tibeti kolostorokban oltárdíszként használnak, a Kasim Selyem Emporium látogatásakor találtuk. Mindegyik minta a Buddhizmus egy-egy elemét mutatja be. A négy legtöbbet használt ilyen szimbólum után neveztük el a borítókat, melyek a Chakra (Dharma kerék), a Mandala (a végtelen csomó ismétlődő használata), a Padma (lótuszvirág) és a Shankha (kagylóhéj). A domború borítók az eredeti selyemtextilek készítéséhez használt fonalakra utalnak.

 

A művészi, vallási és kulturális hagyományok egyesülnek a Szent tibeti textiliáink kézzel szőtt szöveteiben. Az indiai Varanasiban elő muzulmán családok évszázadok óta gyakorolták a selyem kézi szövésének művészetét, hogy hétköznapi és ünnepi ruhákat készítsenek a szent rituálékhoz. Varanasiban a Kasim család generációk óta gyakorolja ezt a meditatív hagyományt, továbbadva őseik tudását és nagyrabecsülését. A borítóinkon látható szövetek egyenesen a Kasim Selyem Emporiumból származnak, és kulturális örökségük hiteles kifejezését mutatják.

 

Ezek a brokát textíliák gyönyörűek, nagyon szimbolikusak és az egyes öltésekre fordított gondosság vizuális példája annak, ahogy a szövőmunkás ragaszkodik egy szent rituáléhoz. A Sacred Tibetan Textiles szövetek sorozatunkkal tisztelgünk az indiai kéziszövés gazdag öröksége és a mesteremberek előtt, akik ma is folytatják ezt az odaadó munkát.

 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: