Sybil Pye Bindings

Sybil Pye könyvkötések

 

Ez a feltűnő Art Deco minta Sybil Pye (1879-1959) angol könyvkötőtől származik, akit korának egyik legjobb női kézművesének tartottak.

 

Autodidakta módon, az 1900-as évek elején kezdte megalkotni első munkáit, melyeket természetes színű bőr felhasználásával készített, majd később a többszínű táblaburkolatra váltott. 1934-re összetett, akár hat darabból készített borítókat is alkotott különböző berakásokkal, munkáját pedig rendszeresen kiállították Angliában és az egész világon.

 

Ez a különleges minta William Wordsworth verseinek gyűjteményét tartalmazza, amelyeket Pye élethosszig tartó barátja, Thomas Sturge Moore illusztrált. Bár nem lehetünk biztosak abban, hogy Pye egy fenséges oroszlánfej képét akarta felidézni ezzel a borítóval, de a lehetőség érdekes összefüggést kínál a kötés és annak eredeti tartalma között, mivel Wordsworth egyik költeménye a "Pictures of Daniel in the Lions' Den at  Hamilton Palace" ( Dániel, a Hamilton-palota oroszlánbarlangjában) címet viseli.

 

Pye az egyik legfiatalabb első világháború előtti női könyvkötő volt, az egyetlen iratgyűjtő Angliában, aki berakásos bőrkötésekre szakosodott. Ezzel a sorozattal egy úttörő nő előtt tisztelgünk a könyvgyártás művészetében.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: