Persian Poetry

Perzsa költészet

Ezt a borítót egy 17. századi  kötés ihlette, amely eredetileg Saadi (1210-1291) perzsa író alapművének a Búsztán (Gyümölcsöskert) költeménynek adott otthont. Ez a minta bonyolult madarakat és virágokat tartalmaz, amelyek gyönyörűen tükrözik az eredeti kötet tartalmát. A történelmi kötés ma a British Library-ben található.
Saadi Shirazi, más néven Saadi az iráni Shiraz-ban született és a perzsa klasszikus költészet egyik legmarkánsabb alakja volt. Írásainak minősége, valamint társadalmi és erkölcsi gondolatai mélysége miatt a perzsa tudós társak körében a "Beszéd Mestere" becenevet kapta.
Saadi alkotásai a költészet szépségén keresztül közvetítették az ő világképét. Írásainak erőssége nemcsak a perzsa irodalomra, hanem a perzsa nyelv mindennapi életben való használatára is hatással volt.
A Búsztán (Gyümölcsöskert) egyike a két legismertebb művei közül. A teljes egészében versben megírt történetek gazdagok erkölcsi gondolatokban és elvekben. Aforizmák vannak szétszórva, gyakorlati bölcsességekkel és elmélkedésekkel az emberi létezésről. A finom botanikai minta Saadi bölcsességének gyümölcseit tükrözi.
Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: