Japanese Kimono

Japán Kimono

Harmonikus virágok, kiegyensúlyozott színek és rendkívül precíz részletek teremtik meg japán kimono sorozatunk szemet gyönyörködtető hatását. Ez a benivel (a pórsáfrány szirmokból kivont pigment) festett és arannyal lakkozott, selymet bemutató kimono az Edo korszakból (1615-1868) származik. Eredetileg a Noh néven ismert színházi stílus jelmezeként használták.

 

A Karaori kifejezetten arra a gyönyörűen hímzett női kimonora utal, amelyről a hagyományos Noh színház ismert volt. Maga az anyag és az ábrázolt minta is segített volna elmesélni a karakter történetét. Ebben az esetben a merev brokát vastag, fényes szövetet hoz létre, ez pedig egy úrinő szellemét idéző szögletes hatást kelt. A virágzó füvek mintája hangsúlyozta a karakter nőiességét.

 

A Meidzsi-korszakra (1868-1912)  a Noh stílus olyan magasságokba tört, hogy széles körben bevezették a tengerentúlon is, ma pedig több, mint 70 Noh színház van Japánban. A Karaori jelmezek eme gyönyörű példája most a chicagói Művészeti Intézetben látható. Nagy örömünkre szolgál, hogy mintánk elkészítéséhez a történelem egy ilyen nagyszerű és kulturális szempontból rendkívül fontos darabját használhattuk.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: