Embellished Manuscripts Collection

Díszített kézirat sorozat
Ezek a már Paperblanks védjegyekké vált különleges naplók, minden idők legkiemelkedőbb íróinak, gondolkodóinak és művészeinek állít emléket. Az eredeti kéziratok, levelek, kották és rajzok reprodukciói segítségével bepillantást nyerhetünk nagy alkotók kreatív munkafolyamataiba.
Mary Shelley, Frankenstein
Az angol írónő, Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851) gótikus horrorregénye, a Frankenstein, melyet a sci-fi egyik első alkotásaként tartanak számon, egy tudósról mesél aki egy értelmes lényt teremt egy erkölcsileg megkérdőjelezhető kísérletben.
A történet egy 1816-os utazás során kelt életre, melyet Shelley a romantikus korszak íróival együtt vállalt. A csoport a Rajna mentén utazott, megállva a Frankenstein-kastély közelében, ahol egy alkimista állítólag két évszázaddal ezelőtt titokzatos kísérleteket végzett és itt a csoport beszélgetéseit olyan témák jellemezték, mint a galvanizálás és az okkultizmus. Ekkor Lord Byron versenyt javasolt hogy ki tud előállni a legjobb szellemtörténettel. Shelley a történet megalkotásakor ezekben a témákban nyert tapasztalataira, valamint a korán elvesztett gyermeke után érzett fájdalmára és bűntudatára támaszkodott.
Frankenstein olyan univerzális kérdésekkel foglalkozik, mint a "Mi a célom?" és "Miért vagyok itt?"- olyan kérdések amelyek mindig is felmerültek és mindig is foglalkoztatja majd az olvasóközönséget. Ma, Mary Shelley kézzel írt Frankenstein-tervezete az Oxford Egyetem Bodleian Library (fő kutatókönyvtár) gyűjteményének részét képezi.
Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: