Cairo Atelier

Kairói Műterem

 

Mint egy felrobbanó szupernóva (nagy tömegű csillag), arany szerszámok és bonyolult díszítések hullanak le erről a Midnight Star naplóborítóról, melyek arra invitáljak Önt, hogy tekintsen a kozmosz felé.

 

Egy ragyogó kairói műhelynek köszönhetjük ezt az eredetileg az 1500-as évek elején megtervezett 12 ágú csillagformát. Abban az időben Kairó és Damaszkusz állt az iszlám könyvkötészet és formatervezés középpontjában, maga Kairó pedig a 11. század óta ad otthont egy papírgyárnak. A borítókhoz használt elasztikus bőrt az Arab-félszigetről vagy az észak-afrikai Maghreb-ből importálták.

 

Bár az eredeti műterem neve elveszett az idők során, a részletes minták és a felhasznált finom anyagok megmutatják, hogy miért voltak régen és most is annyira nagyrabecsültek ennek a műhelynek könyvei. A kötés valószínűleg eredetileg egy nagy jelentőségű könyv, például a Korán tárolására készült, ma pedig a düsseldorfi Kunstpalast Múzeum gyűjteményében található.

 

Az ókori világ igazi csodája, a Midnight Star arra szólít fel minket, hogy nézzünk az ég felé és térjünk kicsit vissza az egyiptomi könyvkötő művészet dicsőséges napjaihoz.

 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: